Dania mrożone dostępne w sklepach są z całą pewnością dobrym sposobem na szybki obiad, gdy nie mamy czasu gotować dzień wcześniej, a chcielibyśmy zjeść w miarę możliwości gotowy posiłek. Dość często wybieranym daniem są na przykład paluszki rybne. Składają się one ze zmielonej ryby, przypraw, a także panierki. Na ogół jest to bułka tarta.
Ceny paluszków rybnych
Cena jednego opakowania paluszków rybnych to mniej więcej siedem złotych. Możemy także znaleźć ofertę zakupu gotowych paluszków rybnych na wagę. Tutaj cena za kilogram może wynosić dwadzieścia złotych. Jednak czasami skład takich masowo robionych paluszków rybnych jest niezbyt dobry. Poza rybą może znajdować się tam wiele dodatkowych składników, w tym tłuszcz oraz konserwanty. Nie każdy wie, ale smaczne paluszki rybne jesteśmy w stanie przyrządzić samodzielnie z mrożonych filetów. W internecie, a także w książkach kucharskich bardzo często będziemy w stanie znaleźć różnego rodzaju proste przepisy. Zwykle paluszki rybne są daniem, które przygotowuje się dzieciom, jednak bardzo często dorośli równie chętnie po nie sięgają. Z tego też powodu można sprawdzić, jak szybko samemu przygotujemy tą prostą potrawę. Surową i rozmrożoną rybę możemy zmielić w blenderze z dodatkiem jajka, odrobiny mąki oraz przypraw na gładką masę. Warto jest zwrócić uwagę na to, czy nie jest ona zbyt rzadka.
Następnie, gdy masa ma już odpowiednią konsystencję będziemy mogli przystąpić do formowania paluszków i następnie ich panierowania oraz smażenia na patelni. Proces obróbki cieplnej nie powinien być zbyt długotrwały, gdyż wtedy paluszki nie będą soczyste, tylko suche. Wpłynie to z całą pewnością w negatywny sposób na walory smakowe tego dania. Paluszki rybne możemy podawać z ziemniakami lub frytkami.