Owocowe piwo – czy to hit?

Przez lata piwo kojarzyło się ze złocistym, lekko gorzkim trunkiem. Jeszcze niedawno Ci, którzy szukali trochę lżejszego smaku mogli wybrać tylko opcję z sokiem. Dziś nadeszła zaś pora na piwa owocowe, które święcą prawdziwy triumf. 

Piwo regionalne owocowe – tak czy nie?

owocowe piwa regionalne - rzeszówDziś możemy szukać piw o smaku najrówniejszych owoców, od tych swojskich jak malina po egzotyczne jak smoczy owoc. Dodatkowo browary często wypuszczają na rynek wersje mieszane, jak na przykład mango i marakuja – mające zaskoczyć odbiorcę smakiem i oczywiście orzeźwić go. Jednak należy zwrócić uwagę, że piwo owocowe piwu nierówne. Przede wszystkim różnica leży w produktach z koncernów a tych z lokalnych browarów. Przede wszystkim, jeśli chodzi o owocowe piwa regionalne – rzeszów, Kraków i właściwie każde inne miasto w Polsce ma do zaoferowania bardzo zróżnicowaną ofertę. W każdym z tych miast znajdziemy chociażby wyspecjalizowane sklepy z piwem, które mają na swoich półkach piwa od lokalnych producentów – a i w sieciowych marketach coraz częściej znajdziemy taki asortyment. Dlaczego warto go szukać? Przede wszystkim piwa takie mają najczęściej dodatek soków owocowych lub samych owoców – a nie koncentratów czy aromatów jak niektóre popularne marki. Nie są też sztucznie dosładzane, nie mają wzmacniaczy smaku – a więc zachowują bardziej naturalny smak. Z całą pewnością docenią je Ci, którzy szukają smaku dobrego, rzemieślniczego piwa, połączonego z naturalnym smakiem owocu. 

Dobre piwo owocowe z całą pewnością może zapewnić orzeźwienie w upalny dzień. W dodatku, dzięki ciekawym kombinacjom, może zapewnić nam podróż po egzotycznych smakach połączoną z mocą złocistego trunku. Wybierajmy je jeśli szukamy czegoś nietypowego i lekkiego. Idealna opcja na letnie orzeźwienie.