Kuchnia hiszpańska jest jedną z bardziej egzotycznych, głównie za sprawą bardzo dużej różnicy w przygotowaniu dań, jak i w samych składnikach. Wielu z nich nie można dostać w krajowych sklepach, zwłaszcza w sprzedaży hurtowej, więc restauracje które zamawiają hiszpańskie składniki do dań są najczęściej bardzo rekomendowane przez entuzjastów kuchni.
Zamawianie składników do dań i produktów spożywczych
Coraz częstszym i coraz wygodniejszym sposobem na zaopatrzenie się w świeże produkty spożywcze z hiszpanii, przyprawy czy składniki dań jest zamówienie ich z jednej z wielu firm, oferujących wysyłkę świeżej żywności samochodami chłodniczymi na daleki dystans. Jest to stosunkowo nowa usługa, która doceniana jest przez restauracje czy duże sieci handlowe, gdyż pozwala na otrzymanie żywności w zaledwie kilka dni po złożeniu zamówienia, ciągle w doskonale świeżym stanie, dzięki przeprowadzeniu transportu w mroźni czy chłodni pojazdowej. Artykuły hiszpańskie spożywcze są bardzo często egzotycznymi, niedostępnymi w kraju przyprawami, które nie wymagają transportu w chłodnym kontenerze, aczkolwiek muszą być zamknięte szczelnie. Nabywcy chwalą sobie koszty transportu, gdyż jak się okazuje, bardzo rzadko są one kosztowne. Częściej, przewóz produktów spożywczych jest wykonywany jako transport cząstkowy, wraz z innymi przesyłkami krajowymi w ładowni pojazdu wielotonowego, toteż koszty są zawsze przystępne i konkurencyjne.
Każda firma która zajmuje się transportem żywności na daleki zasięg jest zawsze polecana, gdyż w tym wypadku wymagana jest najwyższa ostrożność i dokładność podczas zabezpieczania towaru podczas wykonywania trasy. Z racji iż żywność ma z reguły bardzo krótkie terminy przydatności, wysyłka zawsze wykonywana jest ekspresowo.