Zdrowe produkty do słodzenia

Wszelkiego rodzaju cukier jest głównym źródłem węglowodanów, które są nam niezbędne do codziennego funkcjonowania. Jednak warto wybierać je mądrze, ponieważ nie każdy produkt słodzący jest zdrowy i mało kaloryczny.

Zastosowanie ksylitolu i erytrytolu

erytrytol ksylitolBez wątpienia wszystko co słodkie jest smaczne, bo taki smak z pewnością składa się z cukrów, które podnoszą w naszym organizmie poziom endorfin. Dla wielu osób nadmierne spożycie cukru przyczyniło się do nadwagi oraz różnych chorób, dlatego trzeba kontrolować jego spożycie, zwłaszcza białego cukru. Na rynku znajdziemy go pod wieloma postaciami, dlatego warto nauczyć się go rozróżniać. Cukier pod postacią glukozy, fruktozy i sacharozy występuje w zmiennych proporcjach w różnych owocach. Są także cukry pochodzenia roślinnego, do których zaliczamy erytrytol ksylitol o obniżonej wartości kalorycznej. Przeważnie korzystają z nich osoby na diecie odchudzającej lub dbającej o zdrowy sposób odżywiania. Są znacznie mniej słodkie niż cukier, mają niższy indeks glikemiczny i wykazują działanie przeciwpróchnicze. Z tego względu można je stosować jako naturalny zamiennik cukru w diecie dzieci, które szczególnie lubią słodki smak. Oba produkty słodzące są naturalne i wyglądem przypominają tradycyjny cukier, choć pochodzą z zupełnie innego źródła. Bez problemu kupimy je w niewielkich torebkach w niektórych sklepach spożywczych albo w punktach z produktami naturalnymi i ekologicznymi. Z pewnością są one znacznie zdrowsze od cukru białego, ale też nie można z nimi przesadzać.

Cukier jest dla naszego organizmem paliwem, jednak nie powinien on być głównych jest źródłem. Ważniejsze są węglowodany złożone, czyli na przykład makarony i kasze. Na pewno ich wprowadzenie do diety przyniesie nam sporo korzyści.