Dekantery – karafki do dekantacji wina

W całej historii wina, dekantery odgrywały znaczącą rolę w jego podawaniu. Naczynia te były napełniane winem z amfor i przynoszone do stołu, gdzie mogły być łatwiej obsługiwane przez jednego sługę. Starożytni Rzymianie byli pionierami w stosowaniu szkła jako materiału. Po upadku Zachodniego Cesarstwa Rzymskiego produkcja szkła stała się rzadkością.

Dekantery do wina

dekanterNa skutek tego większość dekanterów była wykonywana z brązu, srebra, złota lub ceramiki glinianej. Wenecjanie ponownie wprowadzili szklany dekanter w okresie renesansu i zapoczątkowali styl długiej smukłej szyjki, która otwiera się na szeroki korpus, zwiększając odsłoniętą powierzchnię wina, pozwalając mu reagować z powietrzem. W 1730 roku brytyjscy szklarze wprowadzili korek, aby ograniczyć ekspozycję na powietrze. Od tego czasu niewiele się zmieniło w podstawowej konstrukcji dekantera. Chociaż stworzony z myślą o winie, inne napoje alkoholowe, takie jak koniak lub szkocka whisky single malt, są często przechowywane i podawane w zakorkowanych dekanterach. Niektóre koniaki i whisky słodowe są sprzedawane w dekanterach, jak np. 50-letni single malt Dalmore lub Bowmore Distillery 22 Year Old. Ciecz z innego naczynia jest wlewana do dekantera w celu oddzielenia małej objętości cieczy, zawierającej osad, od większej objętości „czystej” cieczy, która jest od niego wolna. W procesie, osad jest pozostawiony w oryginalnym naczyniu, a czysta ciecz jest przenoszona do dekantera.

Dekantery są wykorzystywane do serwowania win, które są obciążone osadami w oryginalnej butelce. Osady te mogą być wynikiem bardzo starego wina lub takiego, które nie zostało przefiltrowane lub oczyszczone podczas procesu produkcji wina. Innym powodem dekantacji wina jest jego napowietrzenie, czyli umożliwienie mu „oddychania”.